هوش تجاری (داشبورد مدیریتی)

هوش تجاری

 

هوش تجاری ( BI ) یا Business intelligence صحبت از یک دنیای جدید در حال تغییر و رو به رشد است که می‌تواند مجموعه‌ای از مفاهیم و روش‌ها را برای بهبود تصمیم گیری در تجارت از طریق استفاده از حقایق و سیستم‌های مبتنی بر واقعیت در بر بگیرد. هدف هوش تجاری بهبود تصمیم گیری در ایده‌ها و تحلیل‌های تجاری است. بسیاری از مشاغلی که با مشتری سروکار دارند، می‌توانند با استفاده از این ابزار، کسب و کارشان را بهبود ببخشند و افزایش بازدهی و راندمان کاری را تجربه کنند.
در واقع هوش تجاری مجموعه‌ای از برنامه‌ها و نرم‌افزاهای به کار رفته در کسب‌وکار است که با هدف صرفه‌جویی اقتصادی در هزینه‌ها و کشف فرصت‌های تجاری انجام می شود. به کمک هوش تجاری داده‌های یک سازمان تجزیه و تحلیل شده و اطلاعات ارزشمندی را در اختیار صاحبان کسب‌وکار قرار می‌دهد تا در تصمیم گیری های کلان سازمانی و برنامه ریزی های دقیق موفق تر عمل کنند.

 

هوش تجاری چیست؟

 

هوش تجاری (BI) یا داشبورد مدیریتی باعث می‌شود تا شما به بینش جدیدی نسبت به کسب و کار خود دست یابید که موجب سهولت فرآیند تصمیم گیری استراتژیک برای شما می گردد. ابزارهای هوش تجاری داده‌های قبلی و فعلی را تجزیه و تحلیل کرده و یافته‌ها را در قالب‌های بصری و نوشتاری ارائه می‌دهند. این کار به مدیران و کارکنان کمک می‌کند تا تصمیم‌های موثرتری را در مواجهه با مشکلات اتخاذ نمایند. هدف این سیستم، هدایت درست تصمیمات مهم سازمان در چارچوب پیشرفت و توسعه است. زمانی که شما بتوانید تصمیمات موثری برای کسب و کار خود بگیرید، این عامل منجر به افزایش درآمد، کارایی عملیاتی بهتر و مزیت‌های رقابتی بیشتر در بازار خواهد شد.

هوش تجاری تنها یک مفهوم نیست، بلکه مجموعه‌ای از مفاهیم و متدولوژی‌ها است. همچنین از تجزیه و تحلیل و احساسات درونی برای تصمیم گیری استفاده می‌کند. همچنین از مجموعه‌ای از فرآیندها، فناوری‌ها و ابزارها مانند ( Informatica/IBM) )برای تبدیل داده‌های خام به اطلاعات معنا دار و سپس تبدیل آن به دانش مورد نیاز استفاده می‌نماید. بنابراین تصمیم‌گیرندگان می‌توانند براساس بینش‌ وسیع تصمیمات موثری را اتخاذ کنند.

 

هوش تجاری چگونه کار می‌کند؟

تصمیم گیری است که سه مورد اولیه برای رسیدن به تصمیم گیری بسیار موثر هستند.
پیش از بکارگیری هوش تجاری در سازمانها از روش سنتی و دستی برای تحلیل داده ها و اطلاعات استفاده می شد. اما ابزارهای BI تمامی مراحل را را به صورت خودکار انجام می دهد که بدین ترتیب زمان زیادی در شرکت ها و سازمان ها برای برنامه ریزی صرفه‌جویی می‌شود. مراحلی که این ابزار طی می‌کند تا شما به پیشرفت در کسب و کار خود برسید شامل موارد زیر می گردد:

مرحله 1: تدوین و تبدیل داده ها از چندین منبع
در این مرحله ابزارهای هوش تجاری منابع مختلفی را برای تدوین و داده های پراکنده بکار می گیرند و معمولاً از روش استخراج، تبدیل و بارگذاری (ETL) استفاده می کنند.
داده‌های بدست آمده قبل از ذخیره‌سازی تبدیل و بازسازی می‌شوند تا بتوانند به‌راحتی آن‌ها را به عنوان یک مجموعه داده جامع بررسی و تجزیه و تحلیل کنند.

مرحله 2: کشف روندها و ناسازگاری‌ها
به طور کلی کشف داده‌ها جهت تجزیه و تحلیل سریع داده‌ها و دریافت الگوها و موارد پرت استفاده می‌کند تا بتواند گزارشی از وضعیت فعلی کسب و کار شما ارائه دهد. ابزارهای BI شامل انواع مختلفی از مدل‌سازی هستند تا به راحتی داده ها را بررسی کنند. برخی از مهمترین انواع مدل سازی شامل آماری، اکتشافی، توصیفی و پیش‌بینی‌کننده می باشد که هر کدام از آنها در تحلیل داده موثر و کارآمد می باشند.

مرحله 3: تجسم داده‌ها
تجسم داده ها در هوش تجاری مبنای گزارش‌دهی است تا یافته‌ها آسان‌تر شناخته و درک شوند. در روش‌ گزارش‌دهی از نمودار، نقشه، جدول و داده‌های تعاملی استفاده می شود تا کاربران بتوانند روند توسعه کسب و کار خود را مشاهده کنند. این داده‌ها در روند تصمیم گیری برای پیشرفت کسب و کار نقش اساسی دارند.

مرحله 4: اقدام عملی براساس نتایج هوش تجاری
مشاهده داده‌های فعلی و گذشته کمک می کند تا سازمان مورد نظر بتواند به سرعت تصمیم گیری کرده و در جهت رشد و بهبود توسعه سازمان خود اقدام کند.
در این مرحله هوش تجاری موجب تغییرات استراتژیک بلند مدت در سازمان می شود تا مشکلات برطرف شده و برای پیشرفت سازمانی اقدام گردد. بنابراین آموزش هوش تجاری از اهمیت و جایگاه خاصی در هر سازمان برخوردار است.

 

چرا شرکت ها با استفاده از ابزار هوش تجاری سود می‌برند؟

از آنجایی که ابزارهای هوش تجاری موجب سرعت تجزیه و تحلیل اطلاعات و ارزیابی عملکرد در سازمان می شوند، یک ابزار ارزشمند در جهت کمک به شرکت‌ها برای رفع کاهش ناکارآمدی‌ها، شناخت مشکلات و شناسایی زمینه‌های رشد و توسعه سازمانی به شمار می روند. برخی از مزایای مهمی که کسب و کارها هنگام استفاده از BI تجربه می‌کنند، عبارتند از:

  • افزایش کارایی فرآیندهای عملیاتی
  • بینش رفتار مشتری و الگوهای خرید
  • ردیابی دقیق فروش، بازاریابی و عملکرد مالی
  • ارزیابی معیارها براساس اطلاعات گذشته و فعلی
  • هشدار در مورد داده‌های اشتباه و مشکلات مشتری
  • سودمند بودن تجزیه و تحلیل‌ها برای انسجام سازمانی

 

هوش تجاری چیست و چگونه باعث پیشرفت کسب و کار می‌شود؟

 

در گذشته ابزارهای هوش تجاری عمدتاً توسط تحلیلگران داده و کاربران فناوری اطلاعات استفاده می‌شد. اکنون پلتفرم‌های سلف‌سرویس BI، هوش تجاری را در دسترس همه، از مدیران اجرایی گرفته تا تیم‌های عملیاتی قرار می‌دهند. شش زمینه کلیدی بهبود کسب و کارها با استفاده از هوش تجاری شامل موارد زیر می گردد:

1.تجربه مشتری: با استفاده از این ابزار می‌توانید به تمام اطلاعات مشتری خود در یک مکان دسترسی داشته ‌باشید. بنابراین می‌توانید منابع را به مناطق کلیدی هدایت کنید که تاثیر مثبتی بر تعامل و پشتیبانی مشتری خواهد داشت.
2.فروش و بازاریابی: این فناوری به عملکرد فروش، بازاریابی، رفتار مصرف‌کننده و روند خرید توجه دارد. به همین دلیل تضمین می‌کند که ابتکارات بازاریابی آتی موثرند و باعث افزایش درآمد می‌شوند.
3.عملیات: با خودکار کردن وظایف معمول تجزیه و تحلیل، پالایش فرآیندها، کاهش ناکارآمدی‌ها و افزایش بهره‌وری، باعث بهبود عملیات و فعالیت‌های شغلی شما می‌شود.
4.دارایی و سرمایه گذاری: با استفاده از بخش داشبوردهای سفارشی می‌توانید دیدی جامع از سلامت مالی شرکت، مطالعه داده‌های قبلی، محاسبه ریسک و پیش‌بینی روندها به‌دست آورید.
5.کنترل موجودی: تجزیه و تحلیل داده‌ها و گزارش دهی خودکار این ابزار باعث بهبود مدیریت موجودی، تسریع در انجام و کمک به پیش بینی روند خرید می‌شود.
6.امنیت و پیشرفت: داده‌ها را برای بهبود دقت، شفافیت، کشف خطاها، مسائل امنیتی و کاهش خطرات انطباق، متمرکز می‌کند.

هنگام ارزیابی ابزارهای هوش تجاری و بازاریابی، به‌دنبال محصولی باشید که ایمن، سازگار، قابل دسترس در سطح جهانی و قابل اعتماد باشد. همچنین باید دارای ویژگی‌هایی باشد که بینش‌های BI را برای کل سازمان شما در دسترس قرار دهد. مانند تجسم داده‌ها، داشبوردهای مشترک، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین.

 

چه شرکت هایی به هوش تجاری نیاز دارند؟

 

خدمات هوش تجاری می‌تواند برای شرکت‌ها و سازمان‌ها در هر صنعتی مفید باشد؛ اما صنایعی که مستقیماً با الگوهای مصرف‌کننده سروکار دارند مانند خرده‌فروشی، خدمات غذا و نوشیدنی، سفر و حمل‌ونقل، بیشتر از بقیه مشاغل به این ابزار نیاز خواهند داشت.
هوش تجاری می‌تواند به شرکت‌ها کمک کند تا درک بهتری از نحوه تفکر و رفتار مشتریان خود داشته باشند. همچنین به بهبود سیستم‌های موجودی، مدیریت محصول و تجارت و بازاریابی کمک می‌کند.
هوش تجاری از یک کسب و کار به تجارت دیگر و در طیف وسیعی از بخش‌ ها مانند مالی، خرده فروشی،کالاهای مصرفی، انرژی، فناوری، دولت، آموزش، مراقبت‌های بهداشتی، تولید و خدمات حرفه‌ای، متفاوت عمل می‌کند.

 

انواع کاربران هوش تجاری

 

تحلیلگران (تحلیلگر داده یا تحلیلگر تجاری): بخش آمار و اطلاعات شرکت ‌ها از BI براساس داده‌های قبلی که در سیستم ذخیره می‌شوند، استفاده می‌کنند.
رئیس یا مدیر شرکت: رئیس شرکت از هوش تجاری استفاده می‌کند تا با افزایش کارایی در تصمیم گیری‌ها، سودآوری شرکت را افزایش دهد.
مهندس IT
صاحبان مشاغل کوچک: به‌دلیل مقرون‌به‌صرفه بودن هر تاجر نوپایی می‌تواند از آن استفاده کند.
مقامات دولتی: در تصمیم گیری‌ های دولت
بنابراین توصیه می شود در هر کسب و کاری که دارید از فناوری هوش تجاری جهت افزایش راندمان کاری و بهره وری مالی استفاده کنید. شرکت آسام دیتا به عنوان سامانه هوش تجاری با دارا بودن تیم خبره و مجرب شما را در این امر یاری می کند. یکی از دهها خدمات آسام دیتا در اختیار قرار دادن انواع هوش تجاری به صاحبان کسب و کار است.

 

ابزارها و نرم افزارهای هوش تجاری کدامند؟

  • :Tableau  یک برنامه هوش تجاری و تجسم اطلاعات است. کاربران را قادر می‌سازد تا به منابع داده‌های مختلف متصل شده، داشبوردهای تعاملی بسازند و یافته‌ها را با دیگران به اشتراک بگذارند.
  • Microsoft Power BI : یک برنامه هوش تجاری مبتنی بر “ابر” است که کاربران را قادر می‌سازد تا به انواع منابع اطلاعاتی متصل شوند، تصاویری را تولید کنند و یافته‌ها را به یکدیگر مرتبط کنند.
  • QlikView  : پلتفرمی که به کاربران این امکان را می‌دهد تا داشبوردهای تعاملی ساخته و داده‌ها را به روش‌های جدید بررسی کنند.
  • SAP BusinessObject: تمامی ابزارهای تجسم، گزارش و تجزیه‌وتحلیل داده‌ها در آن گنجانده شده‌اند.
  • IBM Cognos : ابزاری برای مدیریت عملکرد و هوش شرکتی که به کاربران امکان گزارش‌دهی، کارت امتیازی و ساخت داشبورد را می‌دهد.
  • TIBCO Spotfir   و Looker  پلتفرم اطلاعاتی هستند که به کاربران امکان ساخت داشبوردهای تعاملی را می‌دهد تا داده‌ها را به روش‌ های جدید بررسی کنند.

 

هوش تجاری آسام دیتا

 

شرکت آسام دیتا با استفده از فناوری های نوین در حوزه های مختلف تکنولوژی به خصوص امنیت اطلاعات و مجازی سازی و غیره، به مأموریت خود در ایجاد حفاظت از داده‌ها و بهبود عملکرد سازمانی شما می‌پردازد. تخصص ما در طراحی، اجرا و آموزش هوش تجاری، راهکارهای امنیتی پیشرفته، مشاوره، طراحی و اجرای انواع زیرساخت های شبکه و ارتقاء کسب و کار شماست. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید.